Preview Mode Links will not work in preview mode

Solcellskollens podcast


Feb 6, 2020

Ett allt mer förnybart elsystem kommer med en del, än så länge, obesvarade frågor. Vilka tekniker ska kicka in när solen går i moln och vinden slutar blåsa? Var behöver vi förstärka elnätet? Hur ska rätt frekvens och spänning hållas i elsystemet? Och, ja — vad kommer allt detta kosta? 

En som tänkt mer än de flesta på detta är dagens gäst. Han heter Frank Krönert, och är senior konsult på Sweco. Tillsammans med sina kollegor har han flera gånger räknat på kostnader för framtidens elsystem, både helt förnybara elsystem, och system där vi har kvar kärnkraften. 

I dagens avsnitt pratar vi framförallt om en rapport som Frank var med och tog fram förra året på uppdrag av branschföreningen Energiföretagen. Där har de räknat på två scenarier med 100% förnybar elproduktion till 2045; och ett scenario där kärnkraften livstidsförlängs. (I avsnittet nämns även en rapport som tagits fram på uppdrag av Skellefteå Kraft där Frank och hans kollegor räknar på två scenarier för 100% förnybart till 2040.)

Från och med minut 44 pratar vi även om elmarknadsdesign och om vad som förväntas hända med elpriser nästkommande decennier.